Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Zucchinipaj

En helgrön paj med mild smak av zucchini och två italienska ostar. Pajen kan förberedas helt och värmas i ugnen.

Zucchinipaj
Zucchinipaj
Zucchinipaj
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3 dlfullkornsvetemjöl- (180 g)
  • 12 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 400 gzucchini
  • 3 mskolivolja- (2 msk + 1 msk)
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 4ägg
  • 2,5 dlmellangrädde
  • 2 dlparmesan- riven (70 g)
  • 1 dlfontinaost- riven

Gör så här

  1. Skär kallt smör i kuber. Blanda snabbt samman smör, vetemjöl och vatten till en deg gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ kallt minst 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 200°. Skär zucchinin längs med i tunna skivor. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och stek zucchinin i omgångar, salta och peppra.

  3. Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olivolja 2–3 min.

  4. Förgrädda pajskalet ca 12 min. Vispa samman ägg och grädde. Varva zucchini, lök och ost i pajskalet. Häll försiktigt på äggstanningen.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.

Vad tyckte du om receptet?