Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Zucchinigratäng med ricotta

Den här matiga gratängen innehåller zucchini och två olika fyllningar, en med ost och en med spenat.

Zucchinigratäng med ricotta
Zucchinigratäng med ricotta
Zucchinigratäng med ricotta
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3zucchini- (á cirka 300 g)
  • 3 mskolivolja- till stekning
  • 3 dlgratängost
  • salt
  • svartpeppar

Ostfyllning

  • 2 askarricotta- (á 250 g)
  • salt
  • svartpeppar
  • 1citron- finrivet skal
  • 3 dlparmesan- färskriven
  • 2 dlgrädde

Grön fyllning

  • 1 knippasalladslök
  • 23 mskolivolja
  • 150 gbabyspenat
  • salt
  • svartpeppar

Till servering & garnering

  • 34 mskörter- t.ex basilika, persilja och dill, hackade
  • 3 mskolivolja
  • 34 mskpinjenötskärnor- rostade
  • parmesan

Gör så här

  1. Ansa och skär zucchinin i tunna skivor, använd gärna mandolin. Pensla skivorna med oljan på båda sidor och stek dem i omgångar, cirka 1 minut på varje sida, i en het stek- eller grillpanna. Lägg sedan skivorna på ett fat.

  2. Lägg ricotta i en bunke. Krydda med salt och peppar. Rör i citronskal och parmesan. Rör i grädden, lite i taget.

  3. Ansa och skiva salladslöken. Fräs löken i oljan i en stor stekpanna i cirka 3 minuter. Blanda i spenaten och fräs under omrörning tills den mjuknar, i cirka 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 175 grader.

  4. Varva zucchini, ricottaröra, grön fyllning och gratängost i en smord, ugnssäker form, börja och avsluta med zucchini.

  5. Sätt in gratängen i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg.

  6. Blanda örter och olivolja. Ringla örtsalsan över gratängen. Garnera med nötter och parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök