Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Zucchinibiffar med tsatsiki

Stek eller fritera i olivolja som grekerna, men använd en mild och neutral olivolja. Låt inte oljan bli för het så den börjar ryka, olivolja har inte samma tålighet för hetta som vissa andra matoljor.

Zucchinibiffar med tsatsikiZucchinibiffar med tsatsikiZucchinibiffar med tsatsiki
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kgzucchini- (3-4 medelstora)
  • 1,5 tsksalt- (1 tsk + 0,5 tsk)
  • 2salladslökar
  • 46myntakvistar
  • 1 krukadill
  • 2ägg
  • 1 tskbakpulver
  • 1,5 dlvetemjöl- cirka
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 150 gfetaost
  • 34 mskolivolja- till stekning

Tzatsiki

  • 0,5gurka
  • 0,5 tsksalt
  • 2 dlgrekisk yoghurt
  • 0,5 mskvitvinsvinäger
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 1,5 mskolivolja
  • 1 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Zucchinibiffar: Ansa och riv zucchinin grovt på rivjärn. Blanda med 1 tsk salt och låt stå i cirka 15 minuter. Krama ur så mycket vätska som möjligt från zucchinin.

  2. Ansa och finstrimla löken. Repa och strimla mynta och dill. Blanda ihop zucchini, lök, örter, ägg, bakpulver och mjöl. Smula i hälften av fetaosten och blanda om.

  3. Klicka ut smeten i omgångar i en stekpanna med 1 msk olja. Platta och forma till små biffar. Stek dem på medelvärme i cirka 4 minuter på varje sida.

  4. Tzatziki: Riv gurkan grovt på rivjärn. Strö över 1⁄2 tsk salt och låt stå i 10 minuter. Krama ur vätskan ordentligt.

  5.  Rör ihop gurka, yoghurt, 1 msk olja, vinäger, vitlök, eventuellt mer salt och peppar.

  6. Lägg upp på ett fat och ringla över 1⁄2 msk olja.

  7. Lägg upp biffarna på fat och smula över resterande fetaost. Servera med tzatziki och gärna till exempel grekisk sallad.

Vad tyckte du om receptet?