Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Zucchini- och chokladbrownie med apelsin- och chokladglasyr

Zucchini- och choklad-brownie med apelsin-chokladglasyr är saftiga och goda. Den lätt krispiga apelsinglasyren ger kakan ett lyft.

Zucchini- och chokladbrownie med apelsin- och chokladglasyr
Zucchini- och chokladbrownie med apelsin- och chokladglasyr
Zucchini- och chokladbrownie med apelsin- och chokladglasyr
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 300 gzucchini
  • 200 gsmör
  • 4 dlströsocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 3 dlkakao
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tsksalt
  • 3 mskkaffe- starkt
  • 4ägg

Glasyr

  • 150 gchoklad- med apelsinkrokant
  • 2 mskespressokaffe- eller starkt brygg kaffe
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlflorsocker
  • 3 mskkakao

Garnering

  • 50 gchoklad- med apelsinkrokant

Tillbehör

  • grädde- vispad, ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Ansa och grovriv zucchinin. Smält smör och socker i en kastrull. Blanda smör- och sockerblandningen med zucchinin.

  2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner dem i zucchinismeten. Tillsätt kaffe och ägg och vispa till en jämn smet.

  3. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, 25 x 30 cm, eller i en rund form, ca 28 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt den kallna.

  4. Glasyr: Smält chokladen över vattenbad med kaffet. Vispa smör, florsocker och kakao krämigt. Tillsätt chokladen under vispning, blanda ihop till en jämn smet. Bred glasyren över kakan. Låt stå ca 15 min, så att glasyren hinner stelna. Riv över chokladen och servera, gärna med en klick vispgrädde.

Vad tyckte du om receptet?