Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Zucchini, fänkål och feta al forno

Zucchini, fänkål och feta al forno är en variant på en välkänd grekisk rätt, Feta al forno. Det blir ett härligt matigt tillbehör till det grillade köttet. Grönsakerna kan skivas och blandas med övriga ingredienser i formen ca 2 timmar före gratinering.

Zucchini, fänkål och feta al fornoZucchini, fänkål och feta al fornoZucchini, fänkål och feta al forno
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1fänkålsstånd- stort
  • 1zucchini- stor
  • 2 dloliver- svarta och gröna urkärnade, gärna grekiska
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja- + 2 msk
  • 5 dlvatten
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 kapselgrönsaksbuljong- t ex Fond du chef eller 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1citron- gärna ekologisk
  • 200 gfetaost

Tillbehör

  • chiliflakes
  • örter- färska, t ex rosmarin, oregano, timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa fänkål och zucchini och skär dem i skivor. Varva grönsakerna i en ugnssäker form. Strö över oliver.

  2. Skala och finhacka vitlöken och fräs den i 2 msk olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt vatten, citronsaft, buljongtärning, salt och peppar. Koka vätskan ca 2 min och häll den sedan över grönsakerna.

  3. Skölj och skrubba 1 citron noga i ljummet vatten. Skär den i klyftor. Tryck ner klyftorna runt grönsakerna. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min.

  4. Ta ut formen och lägg fetaosten på grönsakerna. Ringla 2 msk olja över osten och ställ tillbaka i ugnen ca 10 min tills osten blivit mjuk.

  5. Garnera med chiliflakes och örter och servera.

Vad tyckte du om receptet?