Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ziriskbullar

Zirisk är ett syrligt bär som används mycket i Iran. Man kan hitta det i välsorterade mataffärer.

Ziriskbullar
Ziriskbullar
Ziriskbullar
Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 6 dlvetemjöl
  • 250 gmargarin
  • 300 gpotatis- kokt
  • 1 stägg
  • 2 mskvatten- cirka 37 grader
  • 0,5 tsksalt

Fyllning

  • 500 gnötfärs
  • 200 gchampinjoner
  • 0,5 stpurjolök
  • 0,5 ströd paprika
  • 2 gvitlöksklyftor
  • 1 knippapersilja
  • 0,5 dlzirisk
  • 40 gvalnötter
  • 0,5 tskmuskot
  • 2 tsksvart peppar
  • 3 tsksalt- ca i olika omgångar
  • margarin- att steka i
  • 1,5 msktomatpuré
  • 1 dlchilisås

Gör så här

  1. Blanda mjöl och rumstempererat margarin i en skål.

  2. Riv potatisen grovt. Vispa ägget. Blanda potatis, ägg, vatten och salt och vänd ner i skålen med mjöl och margarin.

  3. Arbeta ihop degen tills den blir smidig. Kavla ut degen låt den svalna i kylen i en timma.

  4. Fyllning: Rosta valnötterna i en het stekpanna med 1 msk olivolja.

  5. Hacka champinjoner, paprika och purjolök i bitar. Stek champinjonerna i lite margarin, strö över salt. Vänd ner purjolöken och stek till gyllenbrun färg. Blanda ner nötterna. Ta upp ur stekpannan.

  6. Stek paprikan mjuk för sig själv i margarin och blanda ner i champinjonfräset.

  7. Fräs köttfärsen på hög värme tills den är genomstekt. Krydda med svartpeppar och salt.

  8. Rör ner paprika-champinjonblandningen samt muskot, vitlök och persilja. Tillsätt tomatpuré, chilisås och Zirisk, rör om och låt svalna.

  9. Bred ut den kalla fyllningen på bulldegen. Rulla degen som en rulltårta, skär i bitar och lägg i aluminiumformar, grädda i ugn, 225 grader, cirka i 15 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök