Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Zarzuela – Spansk fisk- och skaldjursgryta med tomatbröd reds med rostat mandelmjöl. Fisk och skaldjur kan varieras efter tillgång. Bläckfisk kan köpas färsk men även kokt och vakuumförpackad.
Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikan i fina små tärningar. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja 2–3 min. Tillsätt paprika, paprikapulver, lagerblad, timjan och saffran.
Häll över vin och vatten och smula ner fiskbuljongtärningen. Sjud under lock ca 5 min. Rosta mandelmjölet på medelvärme i en torr stekpanna tills det får lätt rostad färg. Finhacka persiljan. Blanda persilja och mandelmjöl. Rör ner hälften i grytan och spara resten till servering.
Skrubba och skölj musslorna. Släng bort de musslor som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Koka upp en bottenskyla vatten i en kastrull med lock och ånga musslorna ca 5 min. Släng bort de musslor som inte öppnats.
Skär bläckfisken i mindre bitar. Stek bläckfisken och räkorna hastigt i 2 msk olja i en het stekpanna. Skär fisken i bitar och krydda dem med salt och peppar.
Lägg fiskbitar i grytan och sjud under lock ca 5 min. Lägg ner musslor, räkor och bläckfisk och hetta upp grytan.
Tillbehör: Skär baguetten i skivor och rosta dem. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Halvera tomaterna.
Servera grytan med resterande mandelmjölsblandning, baguette och citronklyftor. Låt var och en ringla olja på brödet, gnugga skivorna med vitlök och sedan med en tomathalva.