Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Zaatar- och szechuanpeppargravad lax

Frys laxen 3-5 dygn före eller efter gravningen. Zaatar och sumak finns att köpa i orientaliska butiker. Zaatar är en kryddblandning som innehåller zaatar, sumak och sesamfön. Zaatar är en ört som påminner om timjan, sumak är ett torkat bär från Medelhavet. Smaken är både sur och fruktig. Den mörka senapssåsen till är redan en ny favorit.

Zaatar- och szechuanpeppargravad lax
Zaatar- och szechuanpeppargravad lax
Zaatar- och szechuanpeppargravad lax

Ingredienser

  • 1 kglaxfilé- med skinn
  • 2 tskszechuanpeppar
  • 4 mskströsocker
  • 2 msksalt
  • 2 mskzaatar
  • 1 msksumak

MÖRK SENAPSSÅS

  • 0,75 dlsenap
  • 2 mskdijonsenap
  • 0,5 dlbalsamvinäger
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 krmvitpeppar
  • 1 krmsalt
  • 1 tskanis- krossad i mortel
  • 2 dlrapsolja

TILLBEHÖR

  • limeklyftor

Gör så här

  1. Lax: Rosta szechuanpeppar i en torr stekpanna och stöt den i en mortel.

  2. Blanda socker, salt och szechuanpeppar. Gnid försiktigt in socker- och saltblandningen över laxen. Strö över zaatar och sumak.

  3. Lägg laxen i en form med kant och plasta över eller lägg laxen i en plastpåse. Låt laxen stå framme med kryddorna ett par timmar tills sockret börjar smälta. Ställ in laxen i kylen 2-3 dygn. Vänd laxen efter halva tiden så att gravningen blir jämn.

  4. Senapsås: Blanda senap, dijonsenap, balsamvinäger, socker, vitpeppar, salt och anis. Droppa i oljan under kraftig vispning.

  5. Skär upp laxen i tunna skivor och servera med limeklyftor och mörk senapssås.

Vad tyckte du om receptet?