Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Yoghurt- och honungssorbet med hasselnötskaka och saffranskräm

Recept på yoghurt- och honungssorbet med hasselnötskaka och saffranskräm. Honung ger smak och sötma i kakan, sorbeten och saffranskrämen.

Yoghurt- och honungssorbet med hasselnötskaka och saffranskräm
Yoghurt- och honungssorbet med hasselnötskaka och saffranskräm
Yoghurt- och honungssorbet med hasselnötskaka och saffranskräm
Recept på yoghurt- och honungssorbet med hasselnötskaka och saffranskräm.v Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 dlyoghurt- turkisk eller grekisk
  • 1,25 dlhonung
  • 1 dlvatten
  • 2 mskcitron- pressad

Hasselnötskaka

  • 100 ghasselnötter
  • 50 gsmör
  • 2äggvitor
  • 1 dlhonung
  • 0,5 dlflorsocker
  • 0,5 dlvetemjöl

Saffrans- och yoghurtkräm

  • 1,5 dlyoghurt- turkisk eller grekisk
  • 1 mskhonung
  • 0,5 pktsaffran- (à 1/2 g)
  • 1 krmvaniljsocker

Garnering

  • bär- t ex hallon, smultron, jordgubbar citronmeliss eller mynta

Gör så här

  1. Blanda ihop yoghurt, honung, vatten och citronsaft. Frys blandningen i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant). Skeda upp och ställ sorbeten i frysen fram till servering.

  2. Kaka: Sätt ugnen på 175°. Mixa nötterna i en matberedare. Smält smöret. Lättvispa äggvitorna och blanda ner honung och florsocker.

  3. Tillsätt försiktigt det smälta smöret. Sikta i mjölet och vänd ner hasselnötterna.

  4. Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper.  Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna något på galler innan bakplåtspapperet dras bort. Skär kakan i tunna remsor.

  5. Kräm: Blanda alla ingredienser och häll i en spritspåse.

  6. Lägg kakremsor i botten på tallrikar. Skeda upp sorbeten med en varm sked och lägg på kakan. Spritsa lite saffranskräm vid sidan om. Garnera med bär och citronmeliss eller mynta.

Vad tyckte du om receptet?