Så äter man wienerschnitzeln i Wien
Staden Wien har satt namn på många klassiker, allt från wienervals till kaffebröd och små korvar. I matsammanhang är nog wienerschnitzeln den mest kända. Men beställer du den på en krog i Wien känner du säkert inte riktigt igen dig. Att det ska handla om en tunn och väl utplattad skiva kalvinnanlår som dubbelpaneras är nog Sverige och Österrike överens om, men där upphör ofta likheterna.
Vi är vana vid att schnitzeln steks i smör och garneras med en tunn citronskiva, på den en rullad ansjovisfilé som fyllts med kapris. Som tillbehör vill vi gärna se stekt potatis och små gröna ärter.
I Wien däremot är schnitzeln mer friterad än stekt, dessutom är den ofta så stor att den knappt ryms på en normalstor tallrik. Citronen finns med, men i form av en rejäl klyfta. Ibland får du även en hög frasigt friterad persilja. Som tillbehör serveras oftast en varm dressingbaserad potatissallad eller vanlig kokt potatis. Ärterna finns med ibland.
Ansjovis förekommer inte alls, men skulle du ändå be att få en sådan så stämmer varken smak eller utseende. Det man på kontinenten serverar under namnet ansjovis är identisk med det vi kallar för sardell, alltså en helt annan fiskart. Vår egen specialkryddade ansjovis, som är en skandinavisk företeelse, görs av skarpsill (latin Sprattus sprattus).