Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äkta Wienerschnitzel – så här tillagar du den

Recept på äkta Wienerschnitzel – en dubbelpanerad skiva kalvschnitzel – som ursprungligen kommer ifrån Wien. Men beställer du den på en krog i Wien känner du säkert inte riktigt igen dig.

Äkta Wienerschnitzel – så här tillagar du den
Äkta Wienerschnitzel – så här tillagar du den
Äkta Wienerschnitzel – så här tillagar du den
Stek din egen wienerschitzel på svenskt vis Foto: iStock

Ingredienser

  • 4 skivorkalvinnanlår- (à 180 g)
  • 68 dlrapsolja- till fritering

Till panering

  • 1,5 dlvetemjöl
  • 0,5 tskvitpeppar- nymald
  • 2 tsksalt
  • 2ägg
  • 2 mskvatten
  • 3 dlströbröd

Ugnsrostad potatis

  • 800 gpotatis
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tsksalt

Tillbehör

  • 3paprikor- gul, röd och grön
  • 4 skivorcitron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen och skär den i stavar. Blanda potatisen med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min, rör om ett par gånger under tiden.

  2. Platta ut kalvschnitzlarna med hjälp av ett platteringsjärn eller botten på en kastrull. Det går lättast om köttet läggs mellan lätt inoljad plastfolie och platta med lätta slag till en tunn schnitzel.

  3. Blanda mjölet med salt och peppar på en tallrik. Vispa upp ägg och vatten i en djup tallrik. Lägg ströbrödet på en egen tallrik. Vänd först schnitzlarna i mjöl, sedan i äggvispet och till sist i ströbrödet. Låt schnitzlarna ligga på arbetsbänken 10-15 min och torka till medan potatissalladen tillagas.

  4. Fritering: Hetta upp oljan till 180-190° i en vid panna. Lägg i 1-2 schnitzlar i taget och fritera dem ca 1 minut på varje sida.

  5. Kärna ur, tärna och blanda ihop paprikan. Servera schnitzlarna med potatis, paprikasallad och citronskivor.

  6. Som dryck passar det bäst med ett ljust lageröl med medelstor beska som t ex det österrikiska Gösser.

Vad tyckte du om receptet?

Så äter man wienerschnitzeln i Wien

Staden Wien har satt namn på många klassiker, allt från wienervals till kaffebröd och små korvar. I matsammanhang är nog wienerschnitzeln den mest kända. Men beställer du den på en krog i Wien känner du säkert inte riktigt igen dig. Att det ska handla om en tunn och väl utplattad skiva kalvinnanlår som dubbelpaneras är nog Sverige och Österrike överens om, men där upphör ofta likheterna.

Vi är vana vid att schnitzeln steks i smör och garneras med en tunn citronskiva, på den en rullad ansjovisfilé som fyllts med kapris. Som tillbehör vill vi gärna se stekt potatis och små gröna ärter.

I Wien däremot är schnitzeln mer friterad än stekt, dessutom är den ofta så stor att den knappt ryms på en normalstor tallrik. Citronen finns med, men i form av en rejäl klyfta. Ibland får du även en hög frasigt friterad persilja. Som tillbehör serveras oftast en varm dressingbaserad potatissallad eller vanlig kokt potatis. Ärterna finns med ibland.

Ansjovis förekommer inte alls, men skulle du ändå be att få en sådan så stämmer varken smak eller utseende. Det man på kontinenten serverar under namnet ansjovis är identisk med det vi kallar för sardell, alltså en helt annan fiskart. Vår egen specialkryddade ansjovis, som är en skandinavisk företeelse, görs av skarpsill (latin Sprattus sprattus).