Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vridna studenter

Spröd kaka med hasselnötsfyllning.

Vridna studenter
Vridna studenter
Vridna studenter
Foto: Åsa Swanberg

Mördeg

  • 200 gsmör- kylskåpskallt
  • 2 mskströsocker
  • 4,5 dlvetemjöl
  • 1ägg

Nötfyllning

  • 150 ghasselnötter
  • 1,5 dlflorsocker
  • 34 mskvatten

Gör så här

  1. Mördeg: Skär smöret i kuber. Mixa ihop smör, strösocker och vetemjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Platta ut degen till en fyrkant, ca 3 mm tjock. Plasta in den och låt den ligga i kylskåp i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Nötfyllning: Mixa nötterna fint och blanda dem med florsocker och vatten till en bredbar massa.

  3. Kavla ut halva degen i taget mellan bitar av plastfolie eller två bakplåtspapper till en rektangel, ca 20 x 30 cm. Bred hälften av fyllningen över halva degen på längden. Vik över den ofyllda delen med hjälp av folien/pappret. Skär degen i ca 1 ½ cm breda remsor och tvinna dem.

  4.  Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.

Vad tyckte du om receptet?

Vridna studenter

Ursprunget till den här snurrade kakans namn är höljt i dunkel, men det finns teorier och gissningar. En av dessa är att den ljusa mördegen i kakan anspelar på den vita studentmössan och den gråbruna fyllningen som består av malda hasselnötter anspelar på ”de små grå”. Och den vridna formen då? Tja, vissa studenter står kanske inte alltid helt raka och ståtliga under den allmänna studentyran. Långsökt? Nej då. Något måste den ju heta.