Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vörtknäckebröd - godaste matbrödet till julbordet

Det är riktigt gott med vörtsmak även på knäckebrödet. Färdig vörtmix innehåller maltextrakt och brödkryddor.

Vörtknäckebröd - godaste matbrödet till julbordet
Vörtknäckebröd - godaste matbrödet till julbordet
Vörtknäckebröd - godaste matbrödet till julbordet
Foto: Per Ranung

Vörtknäckebröd

  • 12 gjäst
  • 2,5 dlvatten
  • 1 tsksalt
  • 2 mskbrödsirap
  • 1 mskrapsolja
  • 3 mskvörtmix
  • 3 dlkornmjöl- (ca 150 g)
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g) + ca 1 dl
  • mjöl- till utbakning

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, och häll det över jästen. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt salt, sirap, olja och vörtmix. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Dela en bit i taget i 6 delar och forma varje del till en bulle. Låt degen som du inte arbetar med ligga kvar under bakduk. Fukta gärna bakduken lätt.

  3. Kavla ut bullarna mycket tunt. Kavla sist med en kruskavel eller nagga med gaffel. Lägg bröden på  heta plåtar med bakplåtspapper.

  4. Grädda mitt i ugnen 3–4 minuter. Låt bröden kallna på galler, ca 12 timmar så att de torkar.

    Foto: Per Ranung

    julbord med vörtbröd och marmelad

Vad tyckte du om receptet?