Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vörtbrödskakor


Vörtbrödskakor smakar gott till all julmat.

Vörtbrödskakor

Vörtbrödskakor

Vörtbrödskakor

Foto: THOMAS CARLéN

Skållning:

  • 3 dlgrovt rågmjöl
  • 3,5 dlvatten- kokande

Degsättning:

  • 50 gjäst för söta degar
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlbrödsirap
  • 1 påsevörtmix- 90 g
  • 89 dlManitoba Cream (vetemjöl)- eller vetemjöl special

Pensling:

  • 0,5 dlbryggkaffe
  • 2 msksirap

Gör så här

  1. Lägg rågmjölet i en bunke och häll över kokande vatten. Rör om. Täck över med lock eller plastfolie och låt stå tills det svalnat, cirka 2 timmar eller över natten.

  2. Lägg över i köksmaskinens bunke och smula ner jästen. Tillsätt smör i klickar, sirap, vörtmix och vetemjölet lite i taget. Arbeta degen minst 10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand. Degen ska bli fast och smidig. Låt degen jäsa på varm plats i köket under bakduk, cirka 1 timme.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Forma degen till en rulle och dela i 10 bitar. Forma delarna till bullar och lägg över med bakduk. Värm ugnen till 225 grader och sätt in en plåt i mitten av ugnen.

  4. Kavla varje del med slät kavel till en 1/2 centimeter tjock kaka. Nagga med kruskavel och lägg 2 kakor på varje bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk, cirka 20 minuter. Pensla kakorna lätt med en blandning av kaffe och sirap.

  5. För över bakplåtspapperet med kakorna till den heta plåten. Grädda dem i mitten av ugnen, cirka 7 minuter. Låt de svalna på bakgaller under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök