Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lättbakat vörtbröd

Recept på ett lättbakat vörtbröd som går utmärkt att frysa.

Lättbakat vörtbröd
Lättbakat vörtbröd
Lättbakat vörtbröd
Ett kryddigt och luftigt vörtbröd. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 gsmör
  • 33 cljulmust- 1 flaska
  • 33 clmörkt julöl- 1 flaska
  • 0,5 dlbrödsirap
  • 2jäst- (à 50 g)
  • 3 dlrussin
  • 1,5 msksalt
  • 2 mskpomeransskal- malda
  • 1 mskingefära- mald
  • 5,5 krmnejlika- mald
  • 22 dlrågsikt- (ca 1210 g)

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust, öl och sirap. Värm till 37°.

  2. Smula jästen i en bunke och häll över den ljumma degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt russin, kryddor  och rågsikt, lite i taget, Arbeta degen smidig ca 10 min.

  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  4. Ta upp och dela degen i 3 bitar. Forma bitarna till avlånga limpor. Rulla dem i mjöl och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

  5. Sätt ugnen på 200°. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min, tills de fått  fin färg. Låt kallna på galler.

  6. Tips! Servera med julskinka eller en god ost. Fråga efter porter som är glutenfri.

Vad tyckte du om receptet?