Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vörtbröd i gryta

Mörkt och mustigt vörtbröd med härligt knaprig skorpa och klassiska julkryddor som nejlika, ingefära och pomeransskal.

Vörtbröd i grytaVörtbröd i grytaVörtbröd i gryta
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1 dlrussin
  • 2 bitarpomeransskal
  • 3,75 dlporter
  • 1,5 dlmörk sirap
  • 50 gjäst
  • 0,5 msksalt
  • 1 tskingefära- mald
  • 0,5 tsknejlikor- malda
  • 3 dlgrovt rågmjöl
  • 4,5 dlfint rågmjöl
  • 3,75 dlvetemjöl

Gör så här

  1. Lägg russinen i en skål och täck dem med vatten. Lägg pomeransskalen i en kastrull och täck dem med vatten. Låt det koka upp under lock. Ta av kastrullen från värmen.

  2. Värm porter och mörk sirap i en kastrull till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt degspadet, kryddor, grovt rågmjöl och fint rågmjöl. Häll av vattnet från russinen och tillsätt dem tillsammans med vetemjölet.

  3. Ta upp pomeransskalen ur vattnet. Skär bort det mjuka, vita skalet och finhacka det gula. Tillsätt det till degen. Arbeta ihop till en smidig deg i 10 min. Täck degen med bakduk och låt degen jäsa i 45 min.

  4. Stjälp upp degen på en arbetsbänk och forma den till en jämn limpa. Lägg brödet i en gjutjärnsgryta, 2 ½ liter. Täck grytan med en bakduk och låt degen jäsa i 30 min.

  5. Ta bort bakduken och lägg locket på grytan. Ställ in grytan längst ner i en kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och grädda sedan brödet i ca 90 min. Stäng av värmen och låt grytan stå kvar i ugnen i ytterligare 30 min. Ta ut grytan och känn så att brödet lossnar från grytan.

  6. Låt brödet kallna i grytan med locket på. Svep sedan in det i en bakduk och låt det vila till nästa dag.

Vad tyckte du om receptet?