Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vörtbröd från Donsö

Vörtbröd från Donsö
Vörtbröd från Donsö
Vörtbröd från Donsö
Annika Broman

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 150 gmargarin
  • 1 stjulmust- flaska, 33 cl
  • 1 dlsirap- ljus
  • 0,5 lvatten
  • 1,25 dlsocker
  • 4 dlrågsikt
  • 1,7 lvetemjöl
  • 1 mskkanel
  • 0,5 msknejlikor- malda
  • 0,5 påsepomerans- malen

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt julmust, sirap och vatten och värm degvätskan till 37 grader. Rör ut jästen med degvätskan.

  2. degen för hand.

  3. Dela degen i sex bitar, forma till runda bullar och låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.

  4. Arbeta samtliga degbitar på mjölat bakbord och kavla sedan ut varje del till en rund, platt kaka, cirka 30 centimeter i diameter. Gör slutligen några lätta drag med en kruskavel över kakorna.

  5. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och värm under tiden upp ugnen till 300 grader och sätt in en plåt som får bli riktigt het. Grädda en kaka i taget, det går enklast att föra över kakorna till den heta plåten med hjälp av en kavel. Rulla upp kakan på kaveln och rulla av på plåten.

  6. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter. Pensla kakan med en blandning av julmust och sirap direkt när den kommer ur ugnen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök