Recept av Fredrik Björlin
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vörtbröd äts med fördel hela julhelgen, så passa på och baka en dubbel sats.
Blanda alla ingredienser till fördegen och låt den stå övertäckt i kylen ca 12 timmar.
Dag 2: Blanda fördegen med övriga ingredienser i en hushållsassistent, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 45 min i bunken.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma till två limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min. Pensla bröden med smält smör när de tas ut ur ugnen. Låt kallna på galler.
Recept av Fredrik Björlin