Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vörtbröd

Vörtbröd äts med fördel hela julhelgen, så passa på och baka en dubbel sats.

Vörtbröd
Vörtbröd
Vörtbröd
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,5 dlvatten
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 10 gjäst
  • 1 tsksalt

Dag 2

  • 2 dljulmust
  • 13 dlvetemjöl- (780 g)
  • 2,5 dlvatten
  • 2 tsksalt
  • 2 msksmör- rumsvarmt
  • 0,5 dlvörtmix
  • 0,5 dlsirap- mörk
  • 40 gjäst
  • 2 dlrussin

Pensling

  • smör

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till fördegen och låt den stå övertäckt i kylen ca 12 timmar.

  2. Dag 2: Blanda fördegen med ­övriga ingredienser i en hushållsassistent, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 45 min i bunken.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma till två limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt   ugnen på  200°.

  4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min. Pensla bröden med smält smör när de tas ut ur ugnen. Låt kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Fredrik Björlin