Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vörtbröd

Vörtbröden är penslade med kaffe som kokats ihop med lite socker – en spännande smak till vört.

VörtbrödVörtbrödVörtbröd

Vörtbröd

  • 50 gjäst
  • 50 gsmör
  • 2julmust- en flaska á 33cl
  • 90 gvört- påse
  • 1 dlrussin
  • 1 msksalt
  • 10 dlrågsikt
  • 9 dlvetemjöl special

PENSLING

  • 1 dlkaffe
  • 1 dlströsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmusten och värm till fi ngervarmt, 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

  2. Tillsätt resten av degvätskan, vört, russin, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.

  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i bitar och forma dem till runda, släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem väl.

  5. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.

  6. Sätt ugnen på 200°. Koka kaffe och socker i en kastrull till en simmig lag. Låt kallna. Pensla bröden med kaffeblandningen.

  7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt bröden kallna på galler.

  8. Fler goda recept på julvörtbröd!

Vad tyckte du om receptet?