Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vörtbaguetter tar två dagar att baka så börja i god tid. Skållning och långsam jäsning ger härliga baguetter som är frasiga på utsidan och har ett saftigt och luftigt inkråm. Tänk på att degen är rejält kladdig, så använd degskrapa och använd mjöl vid utbakning.
Skållning dag 1: Mät upp rågmjöl i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölet. Blanda väl. Täck med plastfolie och låt stå ca 8 timmar.
Dag 2: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt skållningen, vetemjöl, sirap, vörtmix, lingonsylt och salt. Rör kraftigt ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8–10 timmar.
Skrapa försiktigt ut degen med hjälp av en degskrapa på en väl mjölad arbetsbänk. Strö mjöl över degen. Dra försiktigt ut degen till en rektangel och skär i tre längder.
För över varje längd på en lätt mjölad baguetteplåt eller lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225° varmluft.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 20 min tills de fått ordentligt med färg. Låt svalna på galler.