Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vitvinssås - passar alla typer av skaldjur och fisk

Recept på en god vitvinssås som passar jättebra till alla typer av fisk och skaldjur. Den är också mycket godare att göra själv.

Vitvinssås - passar alla typer av skaldjur och fiskVitvinssås - passar alla typer av skaldjur och fiskVitvinssås - passar alla typer av skaldjur och fisk

Ingredienser

  • 2schalottenlökar
  • 1 msksmör
  • 3 dlvin- torrt vitt
  • 4 dlvatten
  • 2 mskfiskfond
  • 3 dlvispgrädde
  • persiljestjälkar
  • 1 krmcayennepeppar- eller nymald vitpeppar
  • evsalt

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Fräs lök och persilja i smör på svag värme utan att det tar färg.

  2. Tillsätt vatten, fiskfond och vin. Koka upp och reducera till 4 dl.

  3. Sila såsen. Tillsätt grädden och koka ihop.

  4. Smaka av med cayennepeppar, salt och eventuellt peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Flera sätt att smaksätta din vitvinssås

Det är lätt att smaksätta såsen och få den anpassad till olika fiskrätter.

Mixa till exempel rostad paprika i såsen före servering.

Finhackade örter som gräslök, dill, dragon, körvel, basilika eller persilja passar fint. Även finrivet citronskal, fiskrom, cayenneppar eller dijonsenap är goda smaker till fisk och skaldjur.

Tjockare sås?

Vitvinsås är en bra sås som reder sig själv. Den får reducera ihop till lagom såsighet och fyllig smak. Vill man ha den tjockare kan man reda dem med Maizena majsstärkelse.

Välj rätt vin till såsen

En skvätt vin i såsen gör susen. Själva alkoholen är en smakbärare, och vinets syra och aromer ger såsen karaktär.

Samma vin i såsen som till maten?

Vinet i såsen bildar också en länk till vinet som ska serveras till maten. Om det inte handlar om några större mängder kan man gott använda samma vin som ska serveras till, men är det ett exklusivt vin är det bästa att välja ett något enklare till matlagningen.

Undvik dessa viner

Undvik dock att hälla de värsta skräpvinerna i maten. Matlagningsvin utan alkohol går till exempel bort. Alkoholen är en smakbärare, och basen till matlagningsvinerna är inte heller av någon höjdarkvalitet.

Välj vita viner med...

... frisk, torr stil, helst utan någon fatkaraktär. Alltför aromatiska eller parfymerade viner, till exempel gewürztraminer, bör också undvikas. Det är framför allt syrligheten och aromerna i vinet som förhöjer smaken i en vitvinssås.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!