Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vitlöksstekt tournedos med edamamebönor, mynta och fetaost

Recept på stekt tournedos. Klassisk köttbit serveras med edamamebönor, mynta och fetaost – ett gott alternativ till pommes frites och bea. Prova också den krämiga polentan!

Vitlöksstekt tournedos med edamamebönor, mynta och fetaost
Vitlöksstekt tournedos med edamamebönor, mynta och fetaost
Vitlöksstekt tournedos med edamamebönor, mynta och fetaost
Foto: Charlie Drevstam

Vitlöksstekt tournedos

  • 600 goxfilé i bit
  • 400 gedamamebönor- eller gröna ärter, frysta
  • 2 mskolivolja
  • 0,5 mskcitron- pressad
  • 1 krukamynta
  • 200 gfetaost
  • 1 mskcitronskal- rivet
  • 2 krmsalt- + 1 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald + 2 krm
  • 1 msksmör
  • 1 mskrapsolja
  • 1vitlöksklyfta

Polenta

  • 8 dlmjölk
  • 1grönsaksbuljongstärning
  • 2 dlpolenta
  • 1 dlturkisk yoghurt
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Lägg köttet i rumstemperatur ca 30 min före stekning. Tina och koka bönorna i lättsaltat vatten, ca 5 min. Grovmosa bönorna med en gaffel. Tillsätt olja och citronsaft.

  2. Plocka myntan och bryt fetaosten i mindre bitar. Blanda ner mynta, fetaost och citronskal i bönröran. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.

  3. Skär oxfilén i 4 jämnstora bitar. Stek dem i smör och olja tillsammans med en grovkrossad vitlöksklyfta till 55 grader innertemperatur för ett rosa kött. Ös köttet 2–3 gånger under tiden. Strö på 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt köttet vila ca 5 min före servering.

  4. Polenta: Koka upp mjölk och buljongtärning i en kastrull. Tillsätt polenta och sjud under omrörning tills den tjocknar och är krämig, ca 4 min. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt yoghurt, salt och vitpeppar.

  5. Fördela polentan på varje tallrik. Lägg på bönsalladen och köttet. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?