Allt om Mat / Recept / Vitlöksstekt oxfilé med krämig rotfruktspytt, örtsalsa och smörstekta kantareller
Vitlöksstekt oxfilé med krämig rotfruktspytt, örtsalsa och smörstekta kantareller
4 personer
50 minuter
tillagning: 50 minuter i ugn: 15 minuter Aktiv tid c:a 50 minuter
(Betyg: 2,9 · 18 röster)
Den här rätten med oxfilé, kantareller och örtsalsa bjuder på svenska smaker i en fin kombination. Kanske finns det självplockade kantareller kvar från höstens skörd i frysen? Köttet kan förstekas och bara snabbt värmas upp innan det skärs i skivor. Pytten kan göras helt klar någon timme före servering, värma upp och ”kräma till” med lite mjölk eller extra grädde vid servering. Kantarellerna är godast nystekta.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
700 goxfilé i bit- gärna ekologisk
4vitlöksklyftor
2 msksmör- + 2 msk
1 dltorrt vitt vin
150 gkantareller- frysta
2 tskflingsalt- + 1 tsk
2 krmnymald svartpeppar
Rotfruktspytt
2bananschalottenlökar
400 grotselleri
200 gpalsternackor
300 gmorötter
2 msksmör
1,5 dltorrt vitt vin
5 dlmatlagningsgrädde
100 gvästerbottensost- riven
1,5 tsksalt
2 krmnymald svartpeppar
Salsa
2 krukorörter- t ex bladpersilja och gräslök
0,5citron
2 mskkapris- små
2 mskolivolja
0,5 tskflingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Krossa vitlöksklyftorna med skalet på. Bind eventuellt upp oxfilén med steksnöre.
Bryn köttet runtom i 2 msk smör i en het stekpanna. Låt vitlöken steka med. Krydda köttet med 2 tsk flingsalt och peppar. Lägg kött och vitlök i en ugnssäker form. Häll vinet i pannan, koka upp och häll skyn i formen.
Stick in en termometer i köttet och tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 56°, beräkna ca 15 min. Låt köttet vila i ca 10 min.
Rotfruktspytt: Skala och finhacka löken. Skala och skär rotfrukterna i små tärningar.
Fräs lök och rotfrukter i smör i en stekpanna i ca 3 min. Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll på grädden och låt sjuda tills rotfrukterna blivit mjuka, rör då och då. Blanda i osten och krydda med salt och peppar.
Salsa: Repa och finhacka örterna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 msk saft. Hacka kaprisen. Rör ihop örter, citronskal, citronsaft, kapris, olja, flingsalt och peppar.
Stek svampen i 2 msk smör i en stekpanna. Krydda med 1 tsk flingsalt.
Skär köttet i skivor. Lägg upp pytten på tallrikar, fördela köttet över och klicka på salsa. Strö svamp runtom och servera.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 2,9 · 18 röster)
Tips!
En köttermometer är att rekommendera för att få oxfilén perfekt stekt.
Låt köttet ligga framme i rumstemperatur i cirka 30 min före stekning.
Rör i lite mer grädde eller mjölk om pytten tjocknar, den ska vara löst krämig i konsistensen.
Köp färdigtärnade rotfrukter i frysdisken. Magnihill har en färdigtärnad, rå rotfruktspytt.