Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit sparrissoppa med pilgrimsmusslor

Lyxig men lättlagad soppa som smakar underbart med ett glas kallt vitt vin till.

Vit sparrissoppa med pilgrimsmusslorVit sparrissoppa med pilgrimsmusslorVit sparrissoppa med pilgrimsmusslor
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 gvit sparris- + 4
  • 1gul lök
  • 1 msksmör
  • 1,5 dlvitt vin- torrt
  • 8 dlvatten
  • 2,5 dlmellangrädde
  • 2 tärningarhönsbuljong
  • 1 mskcitron- pressad
  • 2 tskhonung
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Topping

  • 16pilgrimsmusslor- (kammusslor), MSC-märkta
  • 1 mskolivolja- + 1 tsk
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmörgåskrasse- klippt

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Skala 500 g sparris och skär den i bitar. Skala och finhacka löken.

  2. Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt vinet och koka ihop till hälften.Tillsätt vatten, grädde och buljongtärningar. Koka upp och sjud 2–3 min. Lägg sparrisbitarna i soppan och sjud under lock ca 15 min.

  3. Mixa soppan med mixerstav. Smaka av med citronsaft och honung. Krydda med salt och peppar.

  4. Skala och koka 4 sparrisar i lättsaltat vatten ca 3 min. Halvera  dem på längden.

  5. Stek pilgrimsmusslorna i 1 msk olja ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.

  6. Häll soppan i tallrikar och toppa med pilgrimsmusslor, sparris och smörgåskrasse. Droppa över 1 tsk olja och servera soppan med bröd.

Vad tyckte du om receptet?