Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit sparrissoppa, fryst brynt smör och flagad mandel

Vit sparrissoppa, fryst brynt smör och flagad mandel är en riktig festsoppa. Det frysta brynta smöret kan man hyvla i förväg på en kall tallrik och förvara i frysen fram till servering.

Filip Fastén
Vit sparrissoppa, fryst brynt smör och flagad mandel
Vit sparrissoppa, fryst brynt smör och flagad mandel
Vit sparrissoppa, fryst brynt smör och flagad mandel
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 gsmör- rumsvarmt + 50 g
  • 1 mskcitron- pressad
  • 0,5 krmsalt- + 0,75 tsk
  • 8sparrisar- vita  (400 g)
  • 2schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskrapsolja
  • 2 tskströsocker
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 1 lvatten
  • 1,5 mskkycklingfond- konc
  • 1lagerblad
  • 1 krmmuskotnöt- riven + 0,5 krm
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 dlmandel- flagad

Gör så här

  1. Bryn 50 g smör och låt det svalna. Blanda det brynta smöret med 50 g rumsvarmt smör, citronsaft och 1/2 krm salt. Forma smöret till en rulle med hjälp av plastfolie och lägg den i frysen ca 1 timme.

  2. Skala sparrisen och skär bort 2 cm av det nedersta på stjälken. Skär sparrisen i cm-breda bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs sparris, lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamelliseras. Häll på vinet och koka ihop tills hälften ­återstår.

  3. Häll på vatten och fond och ­tillsätt lagerblad och 1 krm riven muskotnöt. Låt sjuda på svag ­värme utan lock ca 30 min. Tillsätt grädden och sjud ­ytterligare ca 10 min.

  4. Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät med mixerstav. Smaksätt med 1/2 krm riven ­muskotnöt och 3/4 tsk salt.

  5. Fördela soppan i tallrikar, strö över flagad mandel och avsluta med att hyvla över det frysta smöret vid bordet.

Vad tyckte du om receptet?