Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit sparris med pocherat ägg & hollandaisesås

När våren äntligen är här vill vi passa på att ta vara på alla härliga, färska primörer. Den här rätten på vit sparris serveras med pocherat ägg och hollandaisesås. Passar fint som förrätt att inleda middagen med, eller som en lätt lunch.

Vit sparris med pocherat ägg & hollandaisesås
Vit sparris med pocherat ägg & hollandaisesås
Vit sparris med pocherat ägg & hollandaisesås
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 8vita sparrisar
  • 1 lvatten
  • 2 tsksalt
  • 1 msksocker
  • 1 mskcitronsaft- pressad

Pocherade ägg

  • 4ägg
  • 2 lvatten
  • 1 tsksalt
  • 2 mskättiksprit- 12 %

Hollandaisesås

  • 200 gsmör
  • 3äggulor
  • 2 mskvatten
  • 2 mskcitronsaft- pressad, ca
  • salt- vitpeppar

Till servering

  • 50 gspenat
  • 4kallrökt lax
  • timjan

Gör så här

  1. Skölj och tvätta av sparrisen. Skala dem med en potatisskalare från sparrisknoppen och neråt. Bryt eller skär av några centimeter i ändarna.

  2. Koka upp vatten, salt, socker och citronsaft i en låg vid kastrull. Lägg ner sparrisen och låt den sjuda tills den känns mjuk med provnål eller spetsen på en skalkniv, cirka 8 minuter, beroende på tjocklek. Ta upp dem med hålslev och lägg i isvatten en kort stund.

  3. Pocherade ägg: Koka upp vattnet i en gryta, tillsätt salt och ättiksprit. Sänk värmen så att vattnet sjuder. Sätt vattnet i rotation genom att röra runt med en ballongvisp. Knäck ett ägg i en kopp och häll det försiktigt i centrum av vattenvirveln. Låt ägget sjuda, cirka 3-4 minuter. Ta upp ägget med hålslev och lägg i en skål med kallt vatten. Putsa kanterna på ägget och lägg upp. Upprepa med resterande ägg.

  4. Hollandaisesås: Smält smöret på svag värme. Vispa samman äggulorna med vattnet till ett fluffigt skum i en rostfri skål med elvisp, över sjudande vattenbad. Vispa ner smöret droppvis under fortsatt kraftigt vispning, tills såsen tjocknar. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

  5. Fördela spenaten på tallrikarnas mitt. Lägg laxskiva, två sparrisar och pocherat ägg ovanpå. Skeda hollandaisesåsen över. Garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök