Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit sparris med löktrav och hollandaise

Den milda gräslöks- och löktravs-hollandaisen passar bra ihop med sparrisen. Garnerat med de små blommorna blir det en vacker rätt.

Vit sparris med löktrav och hollandaise
Vit sparris med löktrav och hollandaise
Vit sparris med löktrav och hollandaise
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 812vita sparrisar
  • 1 lvatten
  • 12 msksmör
  • 1 tsksalt

Gräslökshollandaise med löktrav:

  • 200 gsmör
  • 3äggulor
  • 2 msksaft från citron
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskgräslök- hackad
  • 1 msklöktravsblad- hackade

Grön örtolja:

  • 3 mskgräslök- hackad
  • 2 msklöktravsblad- hackade
  • 20 gspenat
  • 1 dlrapsolja- eller olivolja
  • 2 krmsalt

Garnering:

  • gräslöksblommor- plockade
  • löktravsblommor
  • löktravsblad- små

Gör så här

  1. Hollandaise: Smält smöret på medelvärme, se till så att det inte bränns. Vispa ihop äggulor, vinäger och citronsaft i en rostfri kastrull eller bunke. Sätt kastrullen eller bunken i ett varmt vattenbad, ca 98°. Vispa äggulorna tills de börjar tjockna. Vispa i smöret, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Vänd i gräslök och löktrav.

  2. Lökolja: Mixa alla ingredienser. Sila oljan.

  3. Skala sparrisen. Koka upp vattnet med salt och smör i en låg, vid panna. Lägg i sparrisen och koka 3–4 min tills den är mjuk men fortfarande spänstig. Häll av vattnet.

  4. Lägg sparrisen på tallrikar. Garnera med blommor och blad. Häll över hollandaisesås och ringla på den gröna lökoljan. 

Vad tyckte du om receptet?