Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vit sparris med champagnesås, forellrom och rostad schalottenlök är recept på en lyxig förrätt. Såsen kan förberedas, men tillsätt då 1 dl vispgrädde och champagne strax före servering.
Rostad lök: Skala och skiva löken. Värm oljan till 180°. Fritera löken ca 2 min, tills den är krispig. Låt rinna av på hushållspapper.
Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör ca 3 min. Häll på vatten och vin. Tillsätt buljongtärningen. Låt sjuda tills hälften av vätskan återstår. Sila bort löken.
Häll 2 dl grädde i kastrullen och låt sjuda ca 10 min. Red såsen med maizenaredning. Tillsätt citronsaften och krydda med salt och peppar. Vispa 1 dl grädde.
Skala sparrisen och skär bort den nedersta träiga delen. Koka upp vattnet med salt och socker i en stor och vid kastrull eller traktörpanna. Lägg i sparrisen och sjud tills den är mjuk, ca 10 min, tiden beror på tjockleken på sparrisen. Ta upp och låt rinna av.
Koka upp såsen. Vänd ner den vispade grädden och rör i champagnen. Lägg upp sparrisen på ett fat och häll över såsen. Toppa med forellrom och den rostade löken. Garnera med smörgåskrasse och rivet citronskal.