Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kokt vit sparris är en sann delikatess. Och inte blir den sämre av en topping med brynt smör, hasselnötter och brödcrunch.
Brödcrunch: Skär bort kanterna från brödet. Kör det i mixern, monterad med stålkniven, till smulor. Stek i smöret. Häll upp på tallrik.
Smöret: Rosta nötterna i en torr och het stekpanna. Gnugga av skalet mellan hushållspapper. Grovhacka nötterna.
Smält smöret så att det blir svagt brunt. Blanda i hasselnötter.
Skala sparrisen försiktigt med en sparrisskalare eller potatisskalare. Börja någon centimeter nedanför knoppen. Det går enklast om man låter sparrisen ligga på en skärbräda när man skalar den. Bryt av den nedre grova delen på stjälken, som kan vara lite träig.
Koka upp vatten med salt och en nypa socker. Låt sparrisen sjuda sakta under lock tills den är mjuk, men fortfarande har ett visst tuggmotsånd kvar. Tiden beror på hur grov sparrisen är. Lyft upp med hålslev.
Ringla nötsmöret över den nykokta sparrisen. Strö på lite flingsalt och brödcrunch. Garnera med körvel.
Recept från Mitt kök