Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit sparrissoppa med sesamstänger

God och fin soppa på vit sparris som gör sig bra både som förrätt eller liten lunch. Serveras med sesamstänger och rädisor.

Vit sparrissoppa med sesamstängerVit sparrissoppa med sesamstängerVit sparrissoppa med sesamstänger
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 400 gvit sparris
  • 2schalottenlökar
  • 2 msksmör
  • 6 dlkycklingbuljong
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk- 3 %
  • salt- vitpeppar
  • 12 clvitt mousserande vin

Sesamstänger

  • 250 gsmördeg- kyld, i rulle
  • 1ägg
  • 0,5 dlsesamfrön
  • flingsalt

Till serveringen

  • 1 knipparädisor

Gör så här

  1. Börja med sesamstängerna: Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen. Vispa upp ägget och pensla på smördegen. Strö över sesamfrön och lite flingsalt. Sporra degen från långsidan i 1 ½ centimeter breda remsor. Vrid dem i spiraler och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.

  2. Skölj och tvätta av sparrisen. Skala dem med en potatisskalare från sparrisknoppen och neråt. Bryt eller skär av några centimeter i ändarna. Skär sparrisen i bitar. Skala och finhacka schalottenlökarna.

  3. Fräs lök och vit sparris i smör i en gryta utan att de tar färg. Tillsätt kycklingbuljongen. Koka upp och sjud i cirka 15 minuter, tills sparrisen är mjuk.

  4. Mixa soppan slät i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt grädde och mjölk och smaka av med salt och vitpeppar.

  5. Vid serveringen: Värm och skumma soppan med mixerstav. Häll upp i varma serveringskoppar. Tillsätt vitt mousserande vin. Servera med sesamstänger och rädisor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök