Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på vit prinsesstårta. En drömtårta med vitt marsipanlock, fluffig vaniljgrädde och hallon i fyllningen.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form, cirka 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker pösigt, cirka 10 minuter. Blanda de båda mjölsorterna, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen i smeten och blanda om väl. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 35 minuter. Låt kakan stå en stund, innan den stjälps upp på bakduk på galler. Låt kakan svalna. Skär tårtan i 3 bottnar. Den översta ska vara knappt 1 centimeter tjock.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, 5 minuter. Koka vaniljkrämen. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Krama ur gelatinbladen - lägg ner dem i den varma krämen och rör om. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen svalna i kallt vattenbad.
Vispa grädden och blanda med 2/3 av vaniljkrämen. Bred hallonsylt på den första bottnen. Lägg på botten nummer två och 1/3 av vaniljkrämen och lägg hallon ovanpå. Lägg hälften av vaniljkräm med grädde ovanpå hallonen och låt krämen bli högre på mitten. Lägg på den översta tunna bottnen. Bred resten av krämen ovanpå och runt kanten på tårtan.
Blanda smör och florsocker till en smörkräm. Rulla ut marsipanlocket och bred smörkräm på locket, för att inte locket ska spricka av fukten från fyllningen. Lägg marsipanlocket med smörkrämen nedåt mot tårtan utan att det blir några veck. Jämna till kanten med sporre eller kniv runt om tårtan. Sikta över florsocker och garnera med rosa marsipanblomma och gröna blad.
Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök