Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit jultårta med vaniljkräm och lemoncurdgrädde

Recept på en festlig snövit jultårta. Den här jultårtan är en variant på prinsesstårta, dekorerad i vitt för vinterkalasen. Den som har ont om tid köper färdiga tårtbottnar.

Vit jultårta med vaniljkräm och lemoncurdgrädde
Vit jultårta med vaniljkräm och lemoncurdgrädde
Vit jultårta med vaniljkräm och lemoncurdgrädde
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 4ägg
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 dlpotatismjöl
  • 2 tskbakpulver

Vaniljkräm

  • 4gelatinblad
  • 1 dlvispgrädde- + 3 dl
  • 1 dlmjölk
  • 2äggulor
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 mskströsocker
  • 1 tskvaniljsocker- -2

Fyllning

  • 1,5 dllemon curd
  • 3 dlvispgrädde

Garnering

  • 1marsipanlock- vitt, färdigkavlat
  • Sugar fondant (Dr Oetker)
  • evsockervadd
  • evguldpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, ca 5 min. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

  2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Täck eventuellt ovansidan med aluminiumfolie om kakan ser ut att bli för mörk. Låt kakan svalna innan den tas ur formen och får kallna.

  3. Vaniljkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda 1 dl grädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse och socker i en vid kastrull. Sjud på medelvärme under vispning tills krämen tjocknar, den får inte koka. Häll krämen i en skål.

  4. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i den varma krämen. Låt krämen svalna. Rör i vaniljsockret. Vispa 3 dl grädde och blanda med krämen innan den kallnat och stelnat för mycket.

  5. Skär kakan i tre tårtbottnar. Bred ut hälften av lemon curden och vaniljkrämen på den understa bottnen. Lägg på nästa botten och bred på resten av lemon curden samt vaniljkrämen. Lägg på den översta bottnen och jämna till kanterna med en kniv.

  6. Jämna till toppen och skär lite snett så att överkanten blir rundad. Vispa grädden och bred den på sidorna och ovanpå. Lägg det mesta mitt på så att den får en kupolform.

  7. Kavla eventuellt ut marsipanlocket något och lägg det på tårtan med den blanka sidan nedåt. Tryck fast det runt sidorna och gör eventuellt små snitt med en kniv för att slippa tjocka veck. Garnera med utstansade hjärtan, stjärnor och bokstäver. Strö eventuellt på sockervadd och guldpulver.

Vad tyckte du om receptet?