Så länge håller hemgjord glögg
Glöggen håller ca 2 veckor eller längre om den förvaras svalt. Trevligt att ge bort!
Glödgat vin - historien bakom glögg
Glögg kommer av glödga, som betyder värma upp. På medeltiden var det kryddade, varma vinet mycket populärt i Europa, och i Sverige lever det kvar som en tradition kring juletid.
Glögg är oftast kryddat vin, ibland spetsat med sprit. Rom och konjak ger god smakbrytning till kryddorna. Att balansera rätt och få fram smaken ur de torkade kryddorna är det viktiga. Kryddorna ska inte dra i sprit för länge, för då kan smaken bli besk. Vill man göra en mindre alkoholstark glögg kan man låta kryddorna dra i några deciliter av vinet och sedan späda med resterande vin.
Gunilla von Heland, matredaktör, om sitt recept:
”Glöggparty i alla ära, men inget går upp mot ett glas kryddig och varm glögg, ett brädspel eller pussel framför brasan med familj och vänner i mörkaste december. Jag vill att glöggen ska smaka mycket men ha vinets friskhet kvar.”
Läs också: 5 olika recept på hur du kryddar och kokar egen glögg
ERBJUDANDE! Vill du ha flera köksskolor och härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.