Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit gazpacho med ramslöksolja

Vit gazpacho, eller ”ajo blanco” är en fräsch kall spansk soppa som även kan serveras varm. Här har vi tillfört en svensk touch genom att ringla över ramslöksolja.

Vit gazpacho med ramslöksolja
Vit gazpacho med ramslöksolja
Vit gazpacho med ramslöksolja
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3vitlökar- hela
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 1gul lök
  • 1,5 dlsötmandel
  • 12 skivorvitt bröd
  • 1 lvatten
  • 4 mskkonc kycklingfond
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Ramslöksolja:

  • 25 gramslök
  • 1 dlolivolja
  • 1 krmsalt

Garnering:

  • svartpeppar- nymald

Ramslöksolja:

  1. Mixa ingredienserna slätt med mixerstav.

  2. Sätt ugnen på 175°. Halvera de hela vitlökarna. Häll 1 msk olja i en ugnssäker form. Lägg i vitlökarna med snittytan ner i formen. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.

  3. Skala och hacka löken. Skålla och skala mandeln. Smula sönder brödet, mät till 1 1/2 dl smulor. Blanda vatten och fond.

  4. Fräs löken i 1 msk olja på svag värme ca 20 min. Rosta mandel och brödsmulorna var för sig i ugnen eller i en torr stekpanna tills de fått fin färg.

  5. Ta vitlöken ur ugnen och låt svalna. Tryck försiktigt ut vitlöksklyftorna ur skalen. Mixa dem tillsammans med lök, mandel och brödsmulor i en matberedare eller med mixerstav. Häll i lite av buljongen och mixa till en slät smet. Blanda i resten av buljongen. Krydda med salt och peppar. Ställ soppan i kylen ca 1 timme så att den är riktigt kall vid serveringen.

  6. Fördela soppan i kylda skålar. Ringla över ramslöksoljan.  Strö på peppar. 

Vad tyckte du om receptet?