Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit chokladmoussetårta med lemon curd och jordgubbar

Vit chokladmoussetårta med lemon curd och jordgubbar går bra att frysa. Har den stått längre än 2 timmar i frysen behöver den tina ca 20 min i rumstemperatur före servering.

Vit chokladmoussetårta med lemon curd och jordgubbarVit chokladmoussetårta med lemon curd och jordgubbarVit chokladmoussetårta med lemon curd och jordgubbar
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 300 gmandelmassa
  • 2äggulor
  • 1äggvita- + 1
  • 2 krmkardemumma- grovstött

Mousse

  • 3 dlvispgrädde
  • 200 gchoklad- vit
  • 2äggulor

Garnering

  • 1,5 dllemon curd
  • 300 gjordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och mixa tillsammans med äggulor och 1 äggvita i matberedare till en slät smet.

  2. Vispa upp 1 äggvita till ett fast skum och vänd ner i smeten tillsammans med kardemumman. Bred ut smeten i en form med ­löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.

  3. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt bottnen kallna.

  4. Vispa grädden. Hacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikron. Rör ihop äggulorna, vispa ner dem i den smälta chokladen. Tillsätt ca 1 dl vispad grädde, vispa till en jämn smet. Vänd ner resterande grädde. Häll moussen på mandelbottnen. Ställ tårtan i frysen ca 2 timmar.

  5. Ta fram tårtan ca 10 min före servering. Toppa den med lemon curd och halverade jordgubbar och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?