Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit chokladmoussetårta med frukt, bär och pistaschnötter

En vit chokladbrowniebotten med pistaschnötter toppas med fluffig mousse. Garnera med frukter, bär, blommor och strössel så blir tårtan extra festlig.

Vit chokladmoussetårta med frukt, bär och pistaschnötter
Vit chokladmoussetårta med frukt, bär och pistaschnötter
Vit chokladmoussetårta med frukt, bär och pistaschnötter
Foto: Katja Ragnstam

Ingredienser

  • 400 gvit choklad- gärna Lindt
  • 2 dlpistaschnötter
  • 400 gsmör
  • 6 dlströsocker
  • 3 mskvaniljsocker
  • 10 dlvetemjöl- (600 g)
  • 1,25 dlcitron- pressad
  • 4ägg

Chokladmousse

  • 4gelatinblad
  • 450 gvit choklad- gärna Lindt
  • 7,5 dlvispgrädde
  • 6äggulor- (330 g)
  • 3 mskvatten

Garnering

  • 1 lkörsbär
  • 2persikor- eller nektariner
  • 1 lbär- t ex jordgubbar, hallon, blåbär
  • ätbara blommor- t ex tagetes
  • guldströssel- finns på Panduro hobby

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Finhacka choklad och pistaschnötter. Smält chokladen på låg värme i en kastrull med smöret under omrörning. Rör i socker, vaniljsocker, mjöl och citronsaft. Blanda ner pistaschnötterna tillsammans med äggen i smeten.

  2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen 25–30 min. Låt kakan kallna.

  3. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Vispa grädden lätt och vispa upp äggulorna för sig.

  4. Ta upp och smält gelatinbladen med 3 msk vatten på låg värme. Rör i äggulor och choklad. Vänd snabbt ner grädden. Häll moussen över browniebottnen. Ställ kakan i frysen ca 4 timmar.

  5. Låt tårtan vila i rumstemperatur ca 40 min före servering. Halvera tårtan och lägg den på två fat. Garnera med körsbär, skivade persikor, bär, blommor och guldströssel.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Jennie Benjaminson

Nyhetsbrev med fokus på bakning

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad

Bonniers stora bakbok - ett måste i varje bakande hem!