Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit chokladmousse med passionssås och chokladsticks

Vit chokladmousse, chokladsticks och nötter – i påskens desserter saknas inga frestelser. Apelsin och passionsfruktbidrar med frisk touch och gula färgstänk. 

Vit chokladmousse med passionssås och chokladsticks
Vit chokladmousse med passionssås och chokladsticks
Vit chokladmousse med passionssås och chokladsticks
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1gelatinblad
  • 2 dlvispgrädde
  • 150 gchoklad- vit
  • 1ägg
  • 1 tskflorsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 dlcrème fraiche
  • 1 mskCointreau- (apelsinlikör)

Passionssås

  • 2passionsfrukter
  • 1ägg
  • 1apelsin
  • 0,5 dlflorsocker

Chokladsticks

  • 50 gpistaschnötter- skalade
  • 1 tskflorsocker
  • 1 tskCointreau- (apelsinlikör)
  • 50 gchoklad- mörk (70 %)

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten ca 5 min.

  2. Vispa grädden hårt. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad och låt den kallna. Blanda choklad och grädde under omrörning.

  3. Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner äggpöset i chokladgrädden tillsammans med crème fraiche.

  4. Värm likören i en kastrull. Ta upp och smält gelatinbladet i likören. Rör ner blandningen i moussen. Fördela moussen i små glas. Kyl eller frys moussen ca 4 timmar.

  5. Sås: Halvera och gröp ur passionsfrukten. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Sjud 2-3 min under omrörning tills såsen tjocknar. Låt kallna.

  6. Sätt ugnen på 200°. Blanda pistaschnötterna med florsocker och likör. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 5 min. Låt kallna och grovhacka nötterna.

  7. Hacka chokladen fint och smält 2/3 av den i mikron eller över vattenbad. Rör ner resten av chokladen och rör tills den smält. Klicka ut smala chokladstänger på ett bakplåtspapper. Tryck fast nötterna i chokladen. Ställ kallt för att stelna.

  8. Fördela såsen på moussen och garnera med chokladsticks.

  9. Tips! Vill man forma moussen till ägg kan man frysa desserten i en form under 4 timmar och skopa upp glassen med en matsked.

Vad tyckte du om receptet?