Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vit chokladkaka med apelsin och nötkolatopping är en maffig och tung kaka med knaprig, sötsalt nöttopping. Ett måste för nötälskaren!
Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm:s form med löstagbar kant. Smörj kanterna.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Rör ner apelsinskal, apelsinsaft, smör, chokladknappar och kanel i smeten. Sikta ner mjölet, rör ihop och häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min tills ytan börjar bli fast.
Nötkola: Blanda smör, socker, sirap och mjölk i en kastrull. Sikta i mjölet under omrörning. Sjud ca 5 min, rör om då och då. Grovhacka nötterna.
Ta kakan ur ugnen. Rör ner nötterna i kolasmeten och fördela smeten jämnt över kakan. Grädda ytterligare ca 20 min, tills ytan fått fin färg.
Låt kakan kallna i formen. Strö över flingsalt. Servera eventuellt med lättvispad grädde.