Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vit chokladkaka med apelsin och nötkolatopping

Vit chokladkaka med apelsin och nötkolatopping är en maffig och tung kaka med knaprig, sötsalt nöttopping. Ett måste för nötälskaren!

Petra Lindstrand
Vit chokladkaka med apelsin och nötkolatopping
Vit chokladkaka med apelsin och nötkolatopping
Vit chokladkaka med apelsin och nötkolatopping
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3ägg
  • 2 dlströsocker
  • 1apelsin
  • 150 gchokladknappar- vita (Odense)
  • 1 tskkanel- mald
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)

Nötkola

  • 100 gsmör
  • 1,5 dlströsocker
  • 3 msksirap- ljus
  • 3 mskmjölk
  • 2 mskvetemjöl
  • 300 gnötter- blandade, gärna med torkade tranbär

Garnering

  • 2 krmflingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm:s form med löstagbar kant. Smörj kanterna.

  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

  3. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Rör ner apelsinskal, apelsinsaft, smör, chokladknappar och kanel i smeten. Sikta ner mjölet, rör ihop och häll smeten i formen.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min tills ytan börjar bli fast.

  5. Nötkola: Blanda smör, socker, sirap och mjölk i en kastrull. Sikta i mjölet under omrörning. Sjud ca 5 min, rör om då och då. Grovhacka nötterna.

  6. Ta kakan ur ugnen. Rör ner nötterna i kolasmeten och fördela smeten jämnt över kakan. Grädda ytterligare ca 20 min, tills ytan fått fin färg.

  7. Låt kakan kallna i formen. Strö över flingsalt. Servera eventuellt med lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?