Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vintertartelette med havskräfta

Recept på vintertartelette med havskräfta. Spröda, lätta tarteletter är lättare att laga än man tror. Man kan också köpa färdiga krustader.

Vintertartelette med havskräfta
Vintertartelette med havskräfta
Vintertartelette med havskräfta
Vintertartelette - här med god havskräfta Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 3havskräftor- kokta
  • 2 smågulbetor
  • 2 mskdill- hackad
  • 1 tskhasselnötsolja
  • 25 gsmör

Tartelett

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 dlvatten
  • 1 mskolivolja
  • 1 krmbakpulver
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msktimjan- hackad

Savojkål

  • 100 gsavojkål
  • 3 mskcrème fraiche
  • 1 mskvatten
  • 1 tskvit balsamvinäger
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5 msktimjan- hackad
  • 0,75 tsksalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 0,75 dlgröna ärter- frysta
  • 1 klyftarödlök
  • 0,5 askshizokrasse- (à 25 g)

Gör så här

  1. Koka gulbetorna mjuka i vatten. Skala och skär dem i tunna klyftor. Blanda klyftorna med dill och olja.

  2. Tartelett: Sätt ugnen på 175°. Hacka samman alla ingredienser utom timjan till en deg, gärna i matberedare. Ta upp och knåda ihop degen på arbetsbänken tillsammans med timjan. Kavla ut degen tunt eller kavla den i en pastamaskin. Tryck ut degen i små aluminiumformar, 5–6 cm i diameter. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt kallna innan de försiktigt tas ur formarna.

  3. Savojkål: Strimla savojkålen. Lägg kålen i kokande saltat vatten i en kastrull ca 1 minut. Spola kålen i kallt vatten och låt rinna av. Koka upp crème fraiche, vatten och vinäger i en kastrull. Skala vitlöksklyftan och sätt den på en gaffel. Rör runt vitlöksklyftan i såsen ca 30 sekunder. Blanda ner kålen och sjud under lock 1–2 min. Smaka av  med timjan, salt och peppar.

  4. Ta ur köttet ur stjärt och klor på havskräftorna. Skär stjärtarna i fina bitar. Finhacka de små ändbitarna och blanda ner i savojkålen. Bryn smöret i en stekpanna och låt det svalna. Blanda kräftköttet med det klara smöret. Blanda ner bottensatsen i savojkålen.

  5. Skala ev ärterna. Skala och finhacka rödlöken.

  6. Lägg ca 1 msk savojkål i varje tartelett. Lägg på en gulbetsklyfta och en bit havskräfta. Toppa med ärter, lök och shizokrasse.

Vad tyckte du om receptet?