Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Älgstek med mandelpotatisbakelser och messmörssås

Recept på älgstek med mandelpotatisbakelser och en god sås. Tänk på att börja i tid med denna rätt eftersom köttet blir bäst om det får marinera i tolv timmar.

Älgstek med mandelpotatisbakelser och messmörssås
Älgstek med mandelpotatisbakelser och messmörssås
Älgstek med mandelpotatisbakelser och messmörssås
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 1 kgälgstek
  • 20enbär- krossade
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskrapsolja- + 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsksalt

Svamp

  • 200 gsvamp- färsk eller 30 g torkad svamp
  • 1vitlöksklyfta
  • 12 msksmör
  • 1 krmsalt

Potatisbakelse

  • 800 gmandelpotatis
  • 1 tsksalt
  • 250 gvästerbottensost- grovriven
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 3smördegsplattor- frysta
  • 1ägg- till pensling uppvispat

Sås

  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 dlmatlagningsgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 50 gmessmör
  • 3 mskviltfond- (Knorr)
  • 1,5 tsksoja- kinesisk
  • 1 dlvin- rött
  • 1 mskkonjak
  • stekspad från steken
  • evsalt

Palsternackspuré

  • 300 gpalsternacka
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlvatten
  • 2 krmsalt

Sallad

  • 250 gsallad- blandad
  • 1 mskhalloncidervinäger
  • 2 mskolivolja
  • 2 krmsalt
  • 0,5 dlbladpersilja- hackad

Gör så här

  1. Älgstek: Putsa köttet. Blanda enbär, svartpeppar och 1 msk rapsolja. Klappa in blandningen i steken. Lägg i plastpåse och ställ kallt, gärna 12 timmar.

  2. Svamp: Hacka färsk svamp eller lägg torkad i blöt, i vatten så det täcker, ca 15 min. Häll av vattnet.

  3. Smält smöret och pressa vitlöken över. Fräs svampen 2-3 min. Salta. Finhacka hälften till potatisbakelserna. Spara resten av svampen till garnering.

  4. Potatisbakelse: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Låt den ånga av. Pressa och låt den kallna. Blanda potatis, det mesta av osten, (spara 3/4 dl till gratinering), svamp, salt och peppar.

  5. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek. Fördela potatisblandningen i en sträng mitt på. Rulla ihop och pensla skarven med ägg. Dela varje rulle i 4 bitar.

  6. Ställ rullarna på bakplåtspapper i en ugnsform. Lägg ost på toppen. Hit går att förbereda.

  7. Älgstek: Sätt ugnen på 225°. Salta och bryn köttet runt om i 1 msk rapsolja. Stek i mitten av ugnen till 60° innertemperatur, ca 40 min. Ta ut och låt steken vila övertäckt 15 min före tranchering.

  8. Sås: Vispa ner majsstärkelsen i grädden och mjölken i en kastrull.

  9. Blanda i messmör, fond, soja och vin och låt såsen sjuda 4-5 min under omrörning. Tillsätt konjak och eventuellt stekspad från steken. Smaka av med salt.

  10. Palsternackspuré: Skala och skär palsternackan i mindre bitar. Låt den sjuda i grädde och vatten under lock, tills den är mjuk. Mixa och smaka av med salt.

  11. Sätt ugnen på 250°. Grädda potatisbakelserna, strax före servering, i nedre delen av ugnen 15-17 min tills de fått fin färg.

  12. Blanda under tiden salladen med vinägretten. Värm sås och palsternackspuré, skär steken i skivor.

Vad tyckte du om receptet?