Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinkokta musslor med fänkål och timjan

Servera gärna bröd till, gott att doppa i den smakrika buljongen.

Vinkokta musslor med fänkål och timjan
Vinkokta musslor med fänkål och timjan
Vinkokta musslor med fänkål och timjan
Vinkokta musslor med fänkål och timjan Foto: Per Ranung

Vinkokta musslor med fänkål och timjan

  • 2 kgblåmusslor med skal
  • 1 krukatimjan
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2fänkålsstånd- (à 200 g)
  • 4vitlöksklyftor
  • 2 mskrapsolja
  • 2 msktomatpuré
  • 1 dlcrème fraiche
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 1 kgpotatisar- stora
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär den i grova stavar, blanda med olja och salt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min, rör om några gånger under tiden.

  2. Skrubba musslorna. Kasta bort de som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en gryta. Repa -bladen från hälften av timjanen och lägg i grytan. Häll på vinet. Koka under lock ca 5 min. Sila bort fonden, men spara den. Kasta bort de musslor som inte öppnats.

  3. Ansa och strimla fänkålen. Skala och skiva vitlöken. Fräs vitlöken i olja ca 2 min. Tillsätt tomatpurén. Fräs ytterligare 1 minut. Lägg i fänkålen och häll över musselfonden. Låt koka under lock ca 5 min.

  4. Rör ner crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ta  hälften av musslorna ur skalen och vänd ner dem och musslor med skal i såsen. Klipp över resten av timjanen. Servera med potatis.

Vad tyckte du om receptet?