Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vinbladsdolmar är en klassisk rätt från Grekland och Mellanöstern. Vinbladen finns att köpa i asiatiska butiker.
Lägg vinbladen i kokande, lättsaltat vatten och låt sjuda ca 5 min. Spola av bladen med kallt vatten och låt rinna av.
Skölj riset i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 2 min. Tillsätt vatten och salt och låt koka under lock ca 30 min. Låt riset svalna.
Hacka mynta och persilja. Blanda ner örterna i riset och tillsätt peppar. Sätt ugnen på 200°.
Fördela lite ris på ett vinblad. Vik in kanterna och rulla ihop. Lägg dolmarna tätt i en liten långpanna. Häll över vin, vatten och olja. Täck formen med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Låt dolmarna kallna.
Lägg dolmarna på ett fat. Garnera med citronklyftor och strö över flingsalt.
Foto: Ulrika Pousette
Grekisk-buffé