Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinbladsdolmar

Vinbladsdolmar är en klassisk rätt från Grekland och Mellanöstern. Vinbladen finns att köpa i asiatiska butiker.

VinbladsdolmarVinbladsdolmarVinbladsdolmar
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 0,5 burkvinblad- cirka 335 g
  • 5 dlris- rundkorningt
  • 1gul lök
  • 2 mskolivolja
  • 1 lvatten
  • 1 msksalt
  • 1 krukamynta
  • 1 krukabladpersilja
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Kokning

  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 1 dlvatten
  • 0,5 dlolivolja

Garnering

  • citronklyftor
  • flingsalt

Gör så här

  1. Lägg vinbladen i kokande, lättsaltat vatten och låt sjuda ca 5 min. Spola av bladen med kallt vatten och låt rinna av.

  2. Skölj riset i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 2 min. Tillsätt vatten och salt och låt koka under lock ca 30 min. Låt riset svalna.

  3. Hacka mynta och persilja. Blanda ner örterna i riset och tillsätt peppar. Sätt ugnen på 200°.

  4. Fördela lite ris på ett vinblad. Vik in kanterna och rulla ihop. Lägg dolmarna tätt i en liten långpanna. Häll över vin, vatten och olja. Täck formen med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Låt dolmarna kallna.

  5. Lägg dolmarna på ett fat. Garnera med citronklyftor och strö över flingsalt.

    Foto: Ulrika Pousette

    Grekisk-buffé

Vad tyckte du om receptet?