Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinbärskaka med valnötter och saltkola

Recept på vinbärskaka som är enkel att baka. På med ett knaprigt lock av mandlar, valnötter och härlig kolasmet - klart. Det är inte fel i receptet; det ska vara 1 tsk salt i saltkolan!

Vinbärskaka med valnötter och saltkola
Vinbärskaka med valnötter och saltkola
Vinbärskaka med valnötter och saltkola
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 2 dlströsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 2ägg
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 2,5 dlröda vinbär- eller svarta vinbär

Saltkola

  • 2 dlströsocker
  • 100 gsmör
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 100 gvalnötter
  • 100 gsötmandel- skållad, skalad

Tillbehör

  • vinbär- röda eller svarta
  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, vaniljsocker och äggen ett i taget. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Rör ihop till en smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över bären. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Höj värmen till 250° och grill.

  2. Saltkola: Smält sockret i en stekpanna. Rör inte utan skaka i stället på pannan, och se till att allt socker smälter utan att bli bränt. Rör försiktigt ner smöret. Tillsätt grädden lite i taget. Låt koka ca 3 min under omrörning  Blanda ner saltet. Låt svalna.

  3. Blanda ner nötterna i kolasmeten och häll den över kakan. Ställ kakan högt upp i ugnen och låt nötterna få färg, ca 3 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakan kallna. Servera med vinbär och grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Variera kakan med lingon eller tranbär.