Smaksätt din vinägrett
Asiatisk:
Använd rapsolja och smaksätt med 2 tsk rostad sesamolja. Ersätt salt och vatten med 1 msk japansk soja. Krydda med 1 tsk fint riven ingefära och 1 tsk sesamfrön.
Vinägrett med dijonsenap och vitlök:
1 liten vitlöksklyfta, mosad eller stött med saltet, som får stå 10 min. Det gör att vitlöken blir mildare. Rör ner den tillsammans med 1 tsk dijonsenap och 1 tsk honung i vinägern, tillsätt därefter oljan.
Balsamvinäger:
Byt ut halva mängden vinäger mot balsamvinäger. Tillsätt 1 tsk honung, 1 msk hackad basilika och 1 msk finhackad rödlök.
Brynt smör:
Byt ut oljan mot brynt avsvalnat smör. Tillsätt 1 tsk grov senap och 1 tsk hackad dill. Som variant kan dillen bytas ut mot en halv pressad vitlöksklyfta.
Servera gärna salladen i en Oak serveringsskål av Sagaform!
Bygg din egen dressing
Använd grundreceptet och byt ut vinägern mot annan syra, olivoljan mot annan olja och välj smaksättning.
Syra:
Röd – eller vitvinsvinäger, balsamvinäger, sherryvinäger, vinäger med smak till exempel frukt och bär, pressad citron, lime eller apelsin.
Olja:
Olivolja, rapsolja, solrosolja, valnötsolja, hasselnötsolja eller sesamolja.
Smaksättare:
Färska örter, hackad schalottenlök, senap, vitlök, ingefära, chili, honung, curry, soja, miso, brynt smör, knaperstekt bacon, tomatpuré eller wasabi.