Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vinägrett

En sallad blir aldrig så bra som med en riktigt god vinägrett. Här hittar du grundreceptet på vinägrett som du sedan kan smaksätta med någon av förslagen; dijonsenap, asiatisk smaksättning, balsamvinäger eller brynt smör.

Vinägrett
Vinägrett
Vinägrett

Ingredienser

  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald
  • 3 mskolivolja
  • 1 mskvatten

Gör så här

  1. Enklast är att blanda vinägretten direkt i salladsskålen. Blanda vinäger, salt och peppar. Rör tills saltet lösts upp. 

    Foto: fotograf lina eriksson

    vinägrett

  2. Rör ner oljan och vispa s. det nästan blandar sig. När du slutar vispa delar sig olja och vinäger.

    Foto: fotograf lina eriksson

    vinägrett

  3. Vispa ner vattnet och vispa kraftigt tills vinägretten bildar en emulsion.

    Foto: fotograf lina eriksson

    vinägrett

  4. Smaksätt med något av förslagen nedan.

Vad tyckte du om receptet?

Smaksätt din vinägrett

Foto: fotograf lina eriksson

Asiatisk:

Använd rapsolja och smaksätt med 2 tsk rostad sesamolja. Ersätt salt och vatten med 1 msk japansk soja. Krydda med 1 tsk fint riven ingefära och 1 tsk sesamfrön.

Vinägrett med dijonsenap och vitlök:

1 liten vitlöksklyfta, mosad eller stött med saltet, som får stå 10 min. Det gör att vitlöken blir mildare. Rör ner den tillsammans med 1 tsk dijonsenap och 1 tsk honung i vinägern, tillsätt därefter oljan.

Balsamvinäger: 

Byt ut halva mängden vinäger mot balsamvinäger. Tillsätt 1 tsk honung, 1 msk hackad basilika och 1 msk finhackad rödlök.

Brynt smör:

Byt ut oljan mot brynt avsvalnat smör. Tillsätt 1 tsk grov senap och 1 tsk hackad dill. Som variant kan dillen bytas ut mot en halv pressad vitlöksklyfta.

 

Servera gärna salladen i en Oak serveringsskål av Sagaform!

 Läs mer och köp här. 

Bygg din egen dressing

Använd grundreceptet och byt ut vinägern mot annan syra, olivoljan mot annan olja och välj smaksättning.

Syra:

Röd – eller vitvinsvinäger, balsamvinäger, sherryvinäger, vinäger med smak till exempel frukt och bär, pressad citron, lime eller apelsin.

Olja:

Olivolja, rapsolja, solrosolja, valnötsolja, hasselnötsolja eller sesamolja.

Smaksättare:

Färska örter, hackad schalottenlök, senap, vitlök, ingefära, chili, honung, curry, soja, miso, brynt smör, knaperstekt bacon, tomatpuré eller wasabi.