Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viltpaté

Viltpaté ska mogna i kylen 1–2 dagar före servering för att smaken ska bli ännu godare. Det är en stor sats och räcker till många på julbordet.

Viltpaté
Viltpaté
Viltpaté
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 gnötfärs- grovmald
  • 500 gviltfärs- t ex hjort, älg eller vildsvin
  • 1 pktbacon- (140 g)
  • 100 gkycklinglever- färsk eller fryst och tinad
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 krukabladpersilja
  • 1 dlkalamataoliver- svarta utan kärnor
  • 3 dlvispgrädde
  • 1ägg- stort
  • 1,5 dlströbröd
  • 1 dlvatten
  • 3 mskkonjak
  • 2 mskviltfond- konc
  • 1 msksalt
  • 1 tskrosmarin- stött
  • 1 tsksvartpeppar- nymald

Garnering

  • 4lagerblad

Tillbehör

  • cumberlandsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100° varmluft. Strimla baconet. Putsa och finhacka kycklinglevern. Skala och finhacka lök och vitlök.

  2. Stek bacon, lök och vitlök i en stekpanna ca 5 min tills baconet börjar få fin färg. Tillsätt levern och låt den steka med under omrörning ca 2 min. Låt svalna.

  3. Repa bladen från persiljan och finhacka dem. Hacka oliverna. Blanda färsen med bacon- och leverfräs, persilja, oliver, grädde, ägg, ströbröd, vatten, konjak och fond. Krydda med salt, rosmarin och peppar.

  4. Skrynkla ihop ett bakplåtspapper under rinnande vatten. Skaka av vattnet. Klä en 1 1/2 liters form med papperet. Klicka i smeten och tryck ut den i formen. Slå formen några gånger i köksbänken. Lägg lagerblad ovanpå smeten.

  5. Ställ formen i en långpanna. Häll lite hett vatten i botten på långpannan. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen visar 75°, beräkna ca 2 1/2  timme. Ta ut och låt svalna. Ställ patén i kylen och låt den mogna 1–2 dagar. Servera med cumberlandsås.

Vad tyckte du om receptet?