Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viltkalops med rotfrukter och rödbetor

Kalops är en fantastisk gryta med härliga smaker. Här byter vi ut nötköttet mot viltkött. Testa gärna hjortgrytbitar som finns i frysdisken. Vi tillsätter extra rotfrukter i grytan och såsen får ett smaktillskott av rödvin och socker för extra fyllighet.

Viltkalops med rotfrukter och rödbetorViltkalops med rotfrukter och rödbetorViltkalops med rotfrukter och rödbetor
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 ghjortgrytbitar
  • 2gula lökar
  • 300 gmorötter
  • 150 grotselleri
  • 2 msksmör- + 1 msk
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1 mskvetemjöl
  • 1 dlrött vin
  • 2 msktomatpuré
  • 0,5 mskströsocker
  • 5 dlvatten
  • 2konc oxfond- med rödvin
  • 1,5 mskjapansk soja
  • 2lagerblad
  • 8kryddpepparkorn

Tillbehör

  • 800 gpotatis- kokt
  • inlagda rödbetor

Gör så här

  1. Skala och skär löken i stora klyftor. Skala och skär morötterna i tjocka

    skivor. Skala och tärna sellerin.

  2. Torka av köttet med hushållspapper och bryn bitarna runtom i 2 msk smör i en het stekpanna. Krydda med salt och peppar. Strö över mjöl, rör om och stek ytterligare i ca 30 sek. Tillsätt vinet. Häll kött och sky i en gryta.

  3. Stek lök, morötter och selleri i 1 msk smör i samma stekpanna. Tillsätt tomatpuré och socker och stek i ca 1 min. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Häll över allt i grytan.  Tillsätt fond, soja, lagerblad och kryddpepparkorn.

  4. Låt grytan sjuda under lock i 1 1/2–2 tim tills köttet är mört.

  5. Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på fler grytor? Spana in några av våra favoriter här: