Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viltfärspiroger

Recept på viltfärspiroger. Piroger är perfekt utflyktsmat som mättar bra. De här får fin vitkaraktär med enbär i kryddningen.

Viltfärspiroger
Viltfärspiroger
Viltfärspiroger
Foto: Per Ranung

Viltfärspiroger

  • 50 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 4 mskolivolja- eller rapsolja
  • 1 tsksalt
  • 1314 dldinkelsikt- (780 - 840 g)

Fyllning

  • 1gul lök
  • 5enbär
  • 1 msksmör
  • 400 gviltfärs
  • 2 krmmuskot- mald
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 200 gost- riven

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll  vatten och olja över jästen och tillsätt salt. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk 40–50 min.

  2. Fyllning: Skala och hacka löken. Krossa enbären i mortel. Fräs löken i smör i en stekpanna. Tillsätt färs, enbär, muskot, salt och peppar. Stek ca 5 min. Låt kallna.

  3. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 24 bitar och forma dem till runda bullar. Kavla ut till 1/2 cm tjocka rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg lite av fyllningen på ena sidan och strö på riven ost. Vik ihop och tryck ihop skarven med en gaffel. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg

  4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills pirogerna fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?