Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viltfärspaj med grönkål och svamp

Köttfärspaj med nordiska smaker som svamp, grönkål, enbär och lingon.

Viltfärspaj med grönkål och svampViltfärspaj med grönkål och svampViltfärspaj med grönkål och svamp
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

    Botten

    • 3 dlsiktat dinkelmjöl
    • 2 krmsalt
    • 150 gsmör- kallt
    • 1,5 mskvatten- kallt,cirka

    Fyllning

    • 1gul lök
    • 100 gchampinjoner
    • 7 dlgrönkålsblad- löst packade, cirka
    • smör
    • 300 gnötfärs- vilt– eller
    • 1 msktimjan
    • 8enbär- stötta
    • 2 dlrödvin
    • 1 mskviltfond
    • 2 tskkinesisk soja
    • salt
    • peppar- nymald
    • 4 dlvästerbottensost- riven,knappt
    • 3ägg
    • 1 dlmjölk
    • 1 dlvispgrädde
    • 1päron- klyftat
    • 0,75 dllingon- frysta,cirka
    • 0,5 dlhasselnötter- grovhackade,cirka

    Gör så här

    1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.

    2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.

    3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

    4. Hacka löken, skär champinjonerna i kvartar och strimla grönkålsbladen.

    5. Mjukstek löken i smör. Höj värmen och tillsätt färs, champinjoner och grönkål. Bryn tills färsen är smulig. Blanda i kryddor, vin, fond och soja. Koka ihop några minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

    6. Varva köttfärs och det mesta av osten i det förgräddade pajskalet. Spar cirka 1 1/2 dl av osten.

    7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen. Lägg på päronklyftor. Strö över lingon, nötter och resten av osten.

    8. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 40 minuter.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök