Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Köttfärspaj med nordiska smaker som svamp, grönkål, enbär och lingon.
Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Hacka löken, skär champinjonerna i kvartar och strimla grönkålsbladen.
Mjukstek löken i smör. Höj värmen och tillsätt färs, champinjoner och grönkål. Bryn tills färsen är smulig. Blanda i kryddor, vin, fond och soja. Koka ihop några minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
Varva köttfärs och det mesta av osten i det förgräddade pajskalet. Spar cirka 1 1/2 dl av osten.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen. Lägg på päronklyftor. Strö över lingon, nötter och resten av osten.
Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 40 minuter.
Recept från Mitt kök