Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viltfärsbiffar med svampsås, bakad rotselleri och rårörda lingon

Recept på viltfärsbiffar med svampsås, bakad rotselleri och rårörda lingon. Har du inte hittat egen svamp i skogen? Plocka olika sorter i matbutiken.

Viltfärsbiffar med svampsås, bakad rotselleri och rårörda lingonViltfärsbiffar med svampsås, bakad rotselleri och rårörda lingonViltfärsbiffar med svampsås, bakad rotselleri och rårörda lingon
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 gviltfärs
  • 800 grotselleri
  • 1 msksmör- + 1/2 msk + 1 msk
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt- + 1 tsk
  • 4 kvistartimjan
  • 1 dlmjölk
  • 2 mskströbröd
  • 0,5gul lök
  • 4enbär
  • 1ägg
  • 1 msksenap

Svampsås

  • 150 gsvamp- blandad
  • 0,5gul lök
  • 1 msksmör
  • 1 mskvetemjöl
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 1,5 dlvatten
  • 0,5 tsksalt

Tillbehör

  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala sellerin och skär den i klyftor. Lägg i en ugnssäker form och klicka på 1 msk smör. Ringla över 1 msk olja och strö på 1/2 tsk salt. Lägg timjankvistarna vid sidan om. Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme, tills sellerin är mjuk. Ös den flera gånger under tiden med smöroljan.

  2. Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla ca 10 min. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1/2 msk smör i en stekpanna. Låt löken svalna. Krossa eller finhacka enbären.

  3. Blanda färsen med ströbrödsblandning, lök, enbär, ägg, senap och 1 tsk salt. Forma färsen till åtta biffar. Stek dem i 1 msk smör ca 4 min på varje sida.

  4. Sås: Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Stek svampen i smör ca 3 min. Tillsätt löken och stek ca 1 minut. Pudra över mjölet, rör runt och tillsätt grädde och vatten. Koka sakta under omrörning ca 3 min. Krydda med salt.

  5. Servera viltfärsbiffarna med rotselleri, svampsås och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?