Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vildsvinsytterfilé med bönwok och mos på ugnsrostad potatis

Rätten går också att laga med benfri kotlettrad eller fläskkarré. Stek då köttet till 60° för kotlettrad och 70° för karré.

Vildsvinsytterfilé  med bönwok och mos på ugnsrostad potatis
Vildsvinsytterfilé  med bönwok och mos på ugnsrostad potatis
Vildsvinsytterfilé  med bönwok och mos på ugnsrostad potatis

Ingredienser

  • 1vildsvinsytterfilé- bit (600 g)
  • 1 msksmör

Tamarindglaze

  • 1,5 dlsoja- japansk
  • 0,75 dlhonung
  • 1,5 msktamarinde pasta
  • 3vitlöksklyftor- pressade
  • 1 mskchili- röd spansk peppar hackad

Potatismos

  • 1,2 kgbakpotatis- Idaho eller stor mjölig potatis
  • 50 gsmör- rumstempererat
  • 3 dlprästost- riven lagrad
  • 11,5 dlvin- torrt vitt
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Bönwok

  • 150 gsockerärter- färska eller frysta
  • 150 gharicots verts- färska eller frysta och tinad
  • 1 mskolja- neutral
  • 50 gärtskott
  • 3 mskglaze

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Stick hål i skalet på potatisarna, lägg potatisarna på en plåt och baka dem mitt i ugnen ca 1 timme.

  2. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn ytterfilén runt om. Lägg den i en liten ugnssäker form.

  3. Koka samman ingredienserna till glazen. Pensla köttet runt om med 1/3 av glazen. Sätt in en stektermometer i köttet och ställ formen bredvid potatisen. Stek i ca 30 min till 58° innertemperatur. Låt köttet vila under folie.

  4. Värm vinet i en kastrull. Halvera potatisarna och skrapa ut det mjuka innehållet ner i en bunke. Blanda med smör, ost, vin, salt och peppar.

  5. Strimla sockerärterna. Hetta upp oljan i en stekpanna, woka hastigt sockerärter och bönor. Häll på 3 msk glaze och vänd ner ärtskotten.

  6. Skiva köttet. Forma moset till stora ägg, lägg upp bönorna och lägg köttet ovanpå. Servera resten av glazen till.

Vad tyckte du om receptet?